top of page

Friends of Three Leaf Farmden

Public·71 friends
Benjamin Tikhonov
Benjamin Tikhonov

Naskah Drama Batu Belah Batu Betangkup


Kisah Batu Belah Batu Bertangkup merupakan sebuah kisah lagenda yang terkenal buat masyarakat Melayu. Batu Belah Batu Bertangkup mendapat nama sempena sebuah bongkah batu besar yang pada lagendanya mempunyai ruang mulut yang ternganga dan terbuka seperti sebuah gua atau batu terbelah dua, namun mengeluarkan suara yang kuat dan menyeramkan, dikatakan ia telah menelan ramai manusia yang memuja-mujanya untuk dimakan dan ditelan.




naskah drama batu belah batu betangkup



Khabarnya, gua Batu Belah Batu Bertangkup terletak di Kampung Batu Belah, Kapar, Klang. Lebih tepat lagi di sebidang tanah yang kini telah dijadikan kompleks Sekolah Rendah Agama Integrasi Tengku Ampuan Fatimah.Menurut sisipan Jurnal, akhbar kontemporari Malaysia, Kosmo, bertarikh 13 November 2011, halaman 46. Wartawan Kosmo iaitu Megat Lutfi Megat Rahim telah menebual salah seorang guru sekolah agama berkenaan iaitu, Cikgu Mohd. Faeez Mohd Yassin, 32, tentang nasib yang berlaku pada batu yang dimaksudkan itu. Menurut guru tersebut, tiada lagi bongkah batu besar yang boleh ditemui di kawasan sekolah itu melainkan saki-baki batu yang bersaiz kecil yang kini mejadi milik persendirian, ini kerana bongkah batu besar itu telah diletupkan (dibomkan) bagi memberi laluan kepada pembinaan bangunan sekolah baharu.


Dalam temubual yang sama, wartawan Kosmo itu juga telah mendapatkan maklumat lebih mendalam tentang Batu Belah Batu Bertangkup dari Ketua Kampung Batu Belah, iaitu Encik Salim Hassan, 64 tahun. Menurutnya, memang wujud bongkah batu yang besar di kawasan sekolah tersebut, namun batu itu terpaksa diletupkan kerana memberi laluan kepada pembinaan sekolah, lagipun batu itu sukar untuk dialihkan kerana saiznya yang begitu besar dan berat.


Pada awal tahun 1950-an, berdekatan batu besar itu juga terdapat sebuah kolam air semula jadi dengan struktur batu terbelah setinggi 2 meter pada lebar dan panjang bersaiz sama. Kolam air itu sering dijadikan sumber mendapat bekalan air seharian dan menjadi tempat bermandi-manda kanak-kanak kampung. Namun menurut Salim, tiada sebarang kejadian aneh berlaku disitu sepanjang hematnya bermandi-manda disitu. Cuma yang agak menghairankan adalah bentuk batu itu seakan-akan mulut manusia atau hidung manusia. Serta dalam jarak 500 meter radius dari bongkah batu tidak terdapatnya sebarang tumbuh-tumbuhan, serangga mahupun haiwan sedangkan kelilingnya dipenuhi hutan hujan yang tebal.


Batu Belah tersebut menurut Salim, telah mengalami 3 kali sesi letupan besar, pertama pada zaman British, diletupkan kerana terdapat aktiviti pemujaan batu beserta colok ditemui disekitarnya, kedua, ketika era penjajahan Jepun, bagi memberi laluan untuk pembinaan jalanraya, dan terakhir pada tahun 2006, dimana diletupkan bagi memberi laluan kepada pembinaan bangunan baharu sekolah agama tersebut.


Walaupun sebanyak 3 kali letupan dibuat, sisanya sehingga sekarang masih wujud tetapi dalam saiz-saiz yang agak kecil dan dialihkan ke kawasan lapang berhampiran sekolah. Pihak kontraktor sekolah pernah menawarkan untuk membina sebuah monumen sejarah berkenaan lokasi batu belah tersebut dan sejarahnya menggunakan batuan asal yang telah diletupkan, namun projek RM10,000 itu tidak dijalankan kerana mendapat bantahan kerana kos yang tinggi dan mengelakkan pemujaan.


Kisah Batu Belah Batu Bertangkup merupakan sebuah kisah lagenda yang terkenal buat masyarakat Melayu, khususnya di Malaysia. Ia meceritakan tentang kisah sepasang suami isteri yang miskin, Si Kantan (suami) dan Si Tanjung (isteri) yang dipercayai menetap di Bukit Berapit, kira-kira sebatu dari Pangkalan Kapar, Klang. Mereka berdua menyara hidup dengan mengambil upah menganyam atap nipah, bersawah, menganyam tikar, menangkap ikan sungai dan sebagainya sehinggalah berjaya memiliki sebidang tanah dan sebuah rumah.


Tanpa memikir panjang dan membuat keputusan terburu-buru, Si Tanjung akhirnya lari meninggalkan rumah, sambil memanggil-manggil nama "Batu Belah Batu Bertangkup" untuk memakan dan menelannya. Walaupun dirayu belas kasihan dengan tangisan oleh Si Bunga Melur yang terus berlari sambil mendukung Si Pekan. Sebagai kanak-kanak, langkahnya tidak secepat ibunya. Sampai di pintu gua batu itu, ibunya sudah ditelan oleh batu itu, Si Melur pun jatuh pengsan.


Seperti biasa, ayam Si Pekan dapat membunuh ayam raja. Hulubalang dan bentara diperintahkan membawakan makanan dan pakaian ke rumah Nenek Kebayan. Di sana mereka terpandang akan kecantikan dan budi pekerti Si Bunga Melur, kakak Si Pekan lantas apabila pulang mereka pun menyembah maklum kepada Sang Ratu. Si Bunga Melur diperintahkan ke istana dan raja akhirnya tertawan dengan kejelitaan dan kesantunan Si Bunga Melur. Si Bunga Melur dikahwinkan dengan raja lalu diangkat sebagai permaisuri. Pada suatu hari Si Bunga Melur dilihat raja bermuram durja dan sentiasa termenung. Raja ingin tahu apa yang difikirkan oleh permaisuri baginda apabila melihat isterinya sedemikian rupa. Akhirnya Si Bunga Melur pun menceritakan tentang Batu Belah Batu Bertangkup yang telah menelan ibunya itu. Rombongan raja hadir ke hadapan gua batu tersebut dan raja sendiri memanah ke dalam gua yang menyeramkan itu. Sejak dari itu tiada terdengar lagi suara seram dan sebarang pergerakan dari batu tersebut.


Cerita mengenai batu belah batu bertangkup yang berpuaka itu bagaimanapun adalah tidak tepat dari segi sejarah. Sebenarnya, sebelumnya terdapat sebatang pokok Binjai yang berpuaka dan bukannya batu bertangkup sebagaimana diperkatakan dari mulut ke mulut sebelum ini. Pokok Binjai tersebut dipercayai didiami makhluk halus (jin) dan sering mengganggu orang yang lalu lalang di kawasan berhampiran.


Setelah mendapat bantuan daripada seorang pawang Bugis yang mempunyai ilmu kebatinan yang tinggi, Daeng Mekasar namanya, makhluk halus itu kemudiannya dapat ditewaskan dan jin tersebut dikurung di dalam batu berkenaan. Gangguan telah tiada, namun batu itu mula menjadi sebutan.Beberapa tahun kemudian barulah timbul kisah mengenai keluarga Pak Uda Daik dan isterinya Mak Timah yang mempunyai seorang anak perempuan bernama Mawar dan seorang anak lelaki bernama Pekan.


Melur dan Pekan tidak sempat menyelamatkan ibunya. Hanya beberapa helai rambut sebagai tinggalan di pintu gua. Kini, Melur dan Pekan hilang tempat bergantung. Dia membawa diri sebelum dijumpai oleh seorang nenek kebayan yang pandai membuat ubat herba. Mereka dibesarkan dengan selamat. Beberapa tahun kemudian, Melur dan Pekan menginjak ke alam dewasa. Melur (Zaiton) seorang yang cantik rupawan manakala Pekan (Aziz Jaafar) seorang yang kacak dan mahir dalam acara menyabung ayam. Suatu hari, ayam sabungannya telah memasuki kawasan istana, Pekan mengekori ayamnya tanpa tersedar dia telah menceroboh masuk ke kawasan larangan istana. Di sana, dia bertemu dengan Tuan Puteri (Rahmah Rahmat). Sejak dari itu mereka berkenalan dengan mesra. Suatu hari, Raja (Haji Mahadi) telah menganjurkan pertandingan sabung ayam yang mana ayam sabungan milik Pekan berjaya menewaskan ayam sabungan milik Raja dan juga milik Datuk Hitam Pahlawan. Dipendekkan cerita, Pekan dilantik sebagai Raja Muda. Ini menyebabkan Datuk Hitam Pahlawan (Salleh Kamil) berasa cemburu. Sikap Pekan disenangi oleh Raja, Datuk Bendahara (Malek Sutan Muda) dan pegawai-pegawai yang lain. Datuk Hitam Pahlawan semakin berang selepas kekalahannya dalam sabung ayam. Kali ini, dia merancang untuk menyihir Pekan dan Puteri semasa hari persandingannya. Walaupun Pekan dan isterinya berjaya disihir, namun Melur menyarankan kepada Raja, hanya penawar dari roh semangat ibunya mampu mengubati ilmu hitam tersebut. Roh ibunya berjaya menyembuhkan penyakit tersebut maka tamatlah sumpahan puaka gua batu belah batu bertangkup. Tetapi, Datuk Hitam Pahlawan ingin menghabiskan riwayat Pekan kerana dia bersama-sama kuncunya sudah merancang hal ini terlebih dahulu. Mereka berdua beradu tenaga sehingga Datuk Hitam Pahlawan berjaya dibunuhnya. Keadaan menjadi aman dan damai semula.


"@context":" ","@type":"Product","name":"Jual Batu Kali","image":[" -content/uploads/2017/07/BATU-KALI-768x1024.jpg"],"description":"Batu kali atau Batu Belah adalah bongkahan batu yang umumnya ukuran nya tidak beraturan yang didapatkan dari sungai atau pun gunung yg digunakan sebagai bahan fondasi","sku":"98658027","mpn":"JBK7064","brand":"@type":"Brand","name":"Jual Batu Kali","review":"@type":"Review","reviewRating":"@type":"Rating","ratingValue":"5","bestRating":"5","author":"@type":"Person","name":"Jual Batu Kali","aggregateRating":"@type":"AggregateRating","ratingValue":"5","reviewCount":"22","offers":"@type":"Offer","url":" -kali/","priceCurrency":"IDR","price":"1700000","priceValidUntil":"2028-06-24","itemCondition":" ","availability":" ","seller":"@type":"Organization","name":"Jual Batu Kali"


pernh gak terbc dlm majalh ujang..tntg story nie..time tu mak dia nak soh batu belah batu bertangkup tu telan dia tp last2 anak dia leh sound..mak salah batulah la..batu tu yg kt sblh sna..biler ingt2 lawak giler kira nie lawak gak..kreatif tol la


:-) kerang bila di rebus cicah sos kan sodappp..aisyh.. Jum r tukar nama kerang jadi batu belah belah batu bertangkup.. Kita tukar lagi jadi b kuasa 4. Jadi la b4. Eh, macam before lak kan? Hehe... Wah, saya dah melalut... 'kawe gugha jah deh!'Psst... Maksud dia 'saya bergurau je ye!' hehehe..


sial pnye batu...memilih plak dye xnk mkn org...batu ni mcm prangai hg ke zack memilih milih mknn nieh....haha...yg mak tanjibg 2 plak pnyela tension gler smpi nk bunuh dri skali kerang 2 ckp cm2 je dye slamber je blah...haha...xlogik2...tp mmg stail la zack gaya penulisan,lukisan n pnceritaan...10/10 good!!! 350c69d7ab


About

Would you like to stay connected and engaged with Three Leaf...
bottom of page